Heb je altijd al eens willen weten hoe het is om in open lucht te overnachten op het dak van het Andesgebergte? Of wat je moet doorstaan wanneer je bij 55°C door Death Valley fietst? Kom dan naar de boeiende lezing van Nederlands meest bekende wereldfietser Frank van Rijn. Hij fietst al 40 jaar naar alle exotische uithoeken van de wereld en verkocht al meer dan 50.000 boeken waarin hij zijn unieke belevenissen beschrijft. Hij is zelden in Nederland, dus dit mag je niet missen!
AANKONDIGING: 30 OKTOBER 2014
LEZING – FRANK VAN RIJN
Nederlands bekendste wereldfietser
– met prachtige dia’s verhalend over zijn reizen in alle continenten –
Na zijn studie elektrotechniek aan de TU in Delft, wilde Frank van Rijn er een jaartje tussenuit om wat van de wereld te zien. Als reismiddel koos hij de fiets omdat die hem heel dicht bij de natuur en de mensen bracht. Zijn reisdoel was van Noord naar Zuid-Amerika. Dat jaartje beviel hem zo goed, dat hij, na een korte periode als leraar aan een middelbare school gewerkt te hebben, weer op de fiets stapte voor een reis van Nederland naar Kaapstad.
Wat begon als een hobby draaide uit op een levenswijze. Avontuurlijke reizen door Azië, Centraal-Azië en Tibet, China, India, Australië, Madagaskar en woestijntochten door Afrika volgden. Na zo’n beetje alle uithoeken van de wereld te hebben bezocht, vaak over ongebaande wegen en geheel self supporting, heeft hij meer dan de afstand van de aarde naar de maan gefietst.
Met een scherp oog voor detail heeft hij in de afgelopen jaren zijn reizen opgetekend in dertien boeken. Frank van Rijn, een man die gedijt bij een temperatuur van 35° en hoger, verzorgt tal van lezingen. Lezingen voor een publiek van duizend mensen en meer vormen geen uitzondering voor deze sober levende man die zijn publiek weet te boeien en met zijn droge humor, relativerend vermogen en zelfspot telkens in staat is grote hilariteit teweeg te brengen.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Frank van Rijn is onbezoldigd ambassadeur van de kleinschalige hulporganisatie Cycling out of Poverty, die fietsen geeft aan arme mensen in Afrika. Zijn gage voor deze lezing – gesponsord door Contaxus Belastingadviseurs – komt geheel ten goede aan deze Stichting.
Let op: acte de présence is voor eigen risico, de kans is immers niet uitgesloten dat u na afloop zelf de fiets ter hand neemt om met onbekende bestemming te vertrekken!
Cycling out of Poverty
Nederland staat wereldwijd bekend als het land van fiesten. We hebben meer fietsen dan inwoners, de premier fietst naar zijn werk en zelfs de Koninklijke familie fietst. De fiets is voor ons niet weg te denken uit het dagelijks leven. Net zo vanzelfsprekend als dat de zon elke ochtend weer opkomt, heeft iedereen een fiets om zich te verplaatsen. We gaan ermee naar ons werk, naar school en doen er de boodschappen mee, maar ook gebruiken we hem voor ontspanning. Ambassadeur Frank van Rijn heeft van het reizen per fiets en het schrijven daarover zelfs zijn werk gemaakt.
Omdat fietsen voor ons zo normaal is staan we vaak niet stil bij wat de fiets op wereldschaal betekent voor klimaat, toegang tot gezondsheids-zorg, onderwijs en kansen op werk en inkomen (ondernemerschap). Stichting CooP-Africa (Cycling out of Poverty) zet zich sinds 2006 met hart en ziel in om in Afrika, met de fiets als middel, gezondheidszorg en onderwijs te verbeteren en de inkomsten van arme mensen te verbeteren.
Met de steun van deze Stichting krijgen jaarlijks honderden Afrikanen een fiets tot hun beschikking. Concreet genomen is hiermee in de afgelopen 5 jaar het besteedbaar inkomen van 15.000 Afrikanen met gemiddeld 35% gestegen en hebben 80.000 gezinnen een betere gezondheidszorg gekregen, omdat gezondheidswerkers op de fiets van dorp naar dorp kunnen rijden voor het bezoeken van patiënten en het geven van medische hulp. Bovendien kunnen 250 scholieren nu hun school afmaken (wat hun kansen op werk aanzienlijk vergroot), want met de fiets winnen ze veel tijd, zodat ze huishoudelijke taken, huiswerk en school kunnen combineren, wat zonder fiets vaak vrijwel onmogelijk is.
Het is de bedoeling na afloop van de lezing een kleinschalige loterij te houden. Deelname is geheel vrijwillig. De opbrengst van de lootjes wordt gedoneerd aan Stichting CooP-Africa.