Wie ben je?
Ik ben Stèphanie Haagedoorn, 27 jaar
Wat doe je?
Ik ben tandarts en sinds november 2013 eigenaar van tandartspraktijk Top Dental te Volendam aan het Top 2. Samen met mijn assistente Annemarie Radder-Schilder bieden wij m.b.v. een persoonlijke aanpak onze tandheelkundige dienstverlening aan.
Hoe is dat zover gekomen?
Al sinds mijn 8e wist ik dat ik tandarts wilde worden; iets medisch, iets creatiefs en iets met mensen. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat dit allemaal zou gaan lukken.
In januari 2012 ben ik afgestudeerd als tandarts en wist ook al snel dat ik een eigen praktijk wilde starten, met mijn eigen persoonlijke aanpak. Aandacht voor de patiënt en duidelijkheid omtrent symptomen, diagnoses, de behandeling en behandelkosten. De patiënt moet zich op zijn/haar gemak voelen en zijn/haar verhaal kwijt kunnen. Via een beeldscherm aan de stoel kan de patiënt met de tandarts meekijken naar de röntgenfoto’s die zijn gemaakt en wordt alles tot in detail uitgelegd. Deze aanpak vond ik in mijn vorige banen als tandarts niet helemaal terug. Transparantie in kosten en diverse behandelvoorstellen met de voor- en nadelen ervan.
Doordat ik een deel van mijn middelbare school in Edam heb gevolgd ben ik in Edam/Volendam gebleven. De mensen spreken mij aan en mijn sociale leven was hier ook al aanwezig. Hierdoor was de stap niet groot om de praktijk in Volendam te vestigen, nadat Annemarie (mijn assistente) mij op dit pand, aan het Top 2, attent had gemaakt. Ik denk dat het voor de diversiteit aan tandartspraktijken binnen Edam-Volendam ook belangrijk is dat er een solo-praktijk bij is gekomen en dat mensen de keuze hebben tussen een grote en kleinschalige praktijk, zoals Top Dental.
Hoe help je jouw klanten?
Mijn klanten (patiënten) help ik met de meest recente ontwikkelingen en kennis die ik heb. Ik volg, ook al ben ik nog niet zo lang afgestudeerd, regelmatig cursussen en nascholing en ben aangesloten bij het kwaliteitsregister voor tandartsen (KRT). Daarnaast zijn geduld, een goede uitleg en een goede diagnose uit de symptomen en klinische bevindingen filteren onmisbaar in dit vak. Door de tijd te nemen voor onze patiënten hoop ik dit te bereiken en ben dan ook vaak na werktijd nog bezig met het uitwerken van verschillende behandelplannen voor mijn patiënt.
Het grootste deel van de behandelingen voer ik zelf uit. Omdat ik al diverse aanvullende opleidingen heb gevolgd in de richting van bijv. esthetische tandheelkunde, wortelkanaalbehandelingen en implantologie, kan ik zeggen dat ik hier meer kennis door heb vergaard waardoor ik weinig specialisten om mij heen nodig heb waar ik patiënten naar door moet verwijzen. Tandvleesbehandelingen, tot op zekere hoogte, voer ik ook zelf uit. Ik merk dat patiënten het niet fijn vinden om voor iedere behandeling naar iemand anders te gaan, daarom wil ik zoveel mogelijk zelf kunnen doen.
Aan de praktijk is ook een tandprotheticus verbonden met meer dan 30 jaar ervaring. Hij verzorgt het maken en herstellen van frames en (gedeeltelijke) kunstgebitten. Een vak apart!
Waar haal je motivatie uit?
Ik haal mijn motivatie uit de verscheidenheid in patiënten, de behandelingen en de nieuwe ontwikkelingen in mijn vakgebied. Elke dag is nooit hetzelfde. De mensen en de problemen zijn iedere keer weer anders. De gebitsproblemen oplossen en/of dragelijk maken is het mooiste wat er is. Tegenwoordig komt er ook meer aandacht voor het mooier maken van het gebit. Veel mensen willen een mooie, rechte, witte glimlach. Met de ontwikkelingen van tegenwoordig is dit al snel mogelijk en vaak zelfs zonder beschadiging/slijpen van de eigen tanden/kiezen. Het digitale tijdperk in de tandheelkunde staat ook niet stil en het is interessant om te zien wat dit allemaal met zich meebrengt en de voordelen en beperkingen ervan onder ogen te zien. Binnenkort is het zelfs mogelijk om een goed passend kunstgebit te produceren via CAD/CAM binnen een week.
Wat zou je nog willen bereiken?
Ik heb al veel bereikt van wat ik wilde bereiken, maar ik hoop dat ik in de toekomst een eigen mondhygiëniste in dienst kan nemen die ons team kan komen versterken met dezelfde visie als ik. Meegaan in de digitale ontwikkelingen binnen de tandheelkunde is een pré, dus wie weet komt er in de toekomst een mond-scanner in de praktijk, waardoor het nemen van afdrukken voor kronen/bruggen in de mond niet meer nodig is en de scan opgestuurd kan worden naar het laboratorium. Verder ben ik op dit moment bezig met een onderzoek bij de Universiteit van Groningen (UMCG) in de implantologie: kunstgebitten op implantaten in de onderkaak. Dit hoop ik dit jaar af te ronden en verder te gaan met meer onderzoek om richting promotie te gaan. Het onderzoek geeft een veel kritischere kijk op het werk wat ik nu doe en ik zou elke tandarts aanraden om dit te doen!
Wat zou je nooit meer doen met de kennis van nu?
De kennis van nu heb ik verkregen met alles wat ik in het verleden heb meegemaakt. Daardoor heb ik bereikt waar ik nu voor sta en wie ik ben. Ik heb geleerd mijn grenzen te stellen. Dat is een van de redenen dat ik nu een eigen praktijk ben gestart, zodat ik mijn eigen regels kan bepalen. Verder heb ik geen spijt van de keuzes die ik in het verleden heb gemaakt. Het heeft me gebracht waar ik nu ben.
Wat zouden de PalingProfs moeten doen om elkaar nog sterker te maken?
Meer kennis delen op verschillende vakgebieden, waardoor je ook weet bij wie je in je eigen netwerk terecht kan met diverse problemen die je zelf niet op kan lossen. Om dit te bereiken moeten de netwerkevenementen door meer (potentiele) Palingprofs worden bezocht en vaker gehouden worden.
Aan wie geef je de pen door?
Ik geef de pen door aan Kees Smit van Smit & Smit Advocaten, mede om het antwoord op de vorige vraag. Smit & Smit advocaten zijn jong, innovatief, altijd bereikbaar en staan ook bekend om hun persoonlijke aanpak en organiseren diverse informatie-avonden over hun vakgebied voor ondernemers en dit vind ik een erg goed initiatief!
Kees Smit heb ik leren kennen bij een netwerkborrel van de IBEV toen hij nog niet samen met zijn broer een eigen bedrijf was begonnen.